Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolat

Pintye Miklós és Pintyéné K. Elizabet

Tel: +36-20/9114-368 

       +36-70/3234-696

DXN kód: 310014705

Adatkezelés nyilvántartási sz: NAIH-62406/2013

Magunkról>>>

                                        

E-mail: gyarmatkave@gmail.com

4900 Fehérgyarmat, Tömöttvár

utca 39. szám

Üzenetet ide kattintva küldhet>>>

Termékkatalógus.Pdf>>>

Szavazás

Elégedett vagy a DXN termékekkel?

Szavazok

Spica tea hatóanyagai

Közönséges gyíkfű

(Prunella vulgaris)

 

 

Füves pusztákon, réteken, legelőkön, szántókon élő, a talaj felszínén kúszó növény, mely a hagyományos kínai gyógyászatban széles körben használt, ennek ellenére az európai fitoterápia számára szinte teljesen ismeretlen. Már Li Shizhen híres gyógynövénykönyvében,
a Bencao gangmu-ban (1578) is szerepel.

Főbb hatóanyagai:

triterpén-szaponinok, szterolok (pl. ekdizon), flavonoidok, cserzőanyag
és oligoszacharidok

Főbb hatásai:

első sorban fertőzéses megbetegedések megelőzésére, szájüregi fertőzések és gyulladások (pl. fogínygyulladás) kezelésére, daganatos megbetegedések (pl. tüdő) kiegészítő kezelésére (immunmoduláns hatása alapján), gyulladt bőr és szem körüli gyulladások kezelésére (lemosására) használják.

Ajánlott napi adagja: 6–15 g

 

Mandarin

(Citrus reticulata)

A különféle citrus fajokat gyümölcseikért régóta termesztik. A magyar
nyelvben több citrusfélét is mandarinnak hívnak (pl. Citrus reticulata,
Citrus tangerine, Citrus clementina, stb.), de az Európai Gyógyszerkönyv (Ph. Eur. 5.6) a C. reticulata friss gyümölcséből
alkalmas mechanikai eljárással, melegítés nélkül állítja elő a mandarin
illóolajat.

A mandarin Dél-Kínában és a Fülöpszigeteken őshonos, vadon is előfordul, innen terjedt el a XVIII. századtól kezdve Európa déli országaiban (Olaszország, Görögország, Spanyolország, stb.), az amerikai kontinensen és Észak-Amerika egyes országaiban, ahol nagy kiterjedésű ültetvényeken termesztik.

Főbb hatóanyagai:

a citrusok táplálkozási értéke főként a rostokban, vitaminokban (elsősorban az antioxidáns, antikarcinogén és stresszvédő hatású C-vitaminban), növényi savakban, ásványi anyagokban és flavonoidokban rejlik.

A termések héjában 0,2–0,5%- ban illóolaj (65,0–75,0% limonén és
16,0–22,0% gamma-terpinén), keserűanyagok, flavonoidok és kumarinok találhatók (ez utóbbi vegyületek a vízgőzdesztillációval előállított olajból hiányoznak, jelenlétük a hidegen préselt olajokra jellemző).

Főbb hatásai (terméshéj):

A hagyományos kínai gyógyászatban a termés és illóolaj helyett főként a mandarin terméshéját használják. A zöld, még éretlen héj neve qing-pi, a sárga, már érett termés héja pedig a chen-pi.
Az előbbit inkább a máj támogatására, míg az utóbbit főként a lép támogatására és szélhajtóként használják (a Spica Teában az érett mandarin héja található). Emellett emésztésserkentő, gyulladáscsökkentő, köptető hatása ismert.

Ajánlott napi adagja:

3–9 g terméshéj 22

Mezei menta

(Mentha arvensis)

A mezei menta hazánkban is vadon termő, Kínában, Japánban és (más változata) Kanadában honos, a mérsékelt égövön nagy mennyiségben termesztett, első sorban illóolaj illetve mentol előállításra használt gyógynövény. Átlagosan 20–40 cm (ritkábban 80 cm) magas, megjelenése a többi mentaféléhez hasonlít, virágai lilák, főként a vizes, nedves élőhelyeket kedveli.

A legelső kínai említése Lei Xiao: Leigong baozhilun, azaz Lei apó elmélkedései a gyógynövények elkészítéséről c. művében
történt az V. században.

Főbb hatóanyagai:
1–3% illóolaj (kb. 80% mentol, továbbá menton, mentilacetát főbb alkotórészekkel), valamint cserzőanyagok és flavonoidok.

Főbb hatásai:

  • antimikrobiális (mikrobaölő),
  • görcsoldó, szélhajtó,
  • gyulladáscsökkentő, helyi érzéstelenítő.

A népgyógyászatban felhasználása nagyban megegyezik a borsosmentáéval, az egyes fajok elkülönítése ugyanis nem minden esetben sikerült.

A mai terápiában gyári készítményekben és galenusi gyógyszerformákban (tabletták, cseppek) emésztési zavarok, irritábilis bélszindróma, epeúti bántalmak kezelésére; külsőleg légzéskönnyítő mellkasi krémek, mozgásszervi megbetegedések okozta fájdalmak és fejfájás csillapítására kenőcsök, bedörzsölőszerek és pakolások összetevőjeként, valamint fog- és szájüregi megbetegedések kezelésére alkalmas összetételekben hasznosítják. További felhasználási lehetőségként említhető meg a meghűlések és légúti fertőzések esetén javasolt inhalálás.

Kínai édesgyökér

(Glycyrrhiza uralensis)

A kínai édesgyökér a hazánkban is ismert édesgyökér ázsiai rokona. Kínában és Japánban vadon is előfordul, Belső-Mongóliában nagy mennyiségben termesztett, évelő növény. A hagyományos
kínai gyógyászatban a növény gyökértörzsét és az abból növő
20–22 cm hosszú, 1–1,5 cm vastag tarackokat használják. Fontosságát jelzi, hogy mind a 2000-ben kiadott Kínai Gyógyszerkönyvben, mind a XV. Japán Gyógyszerkönyvben megtalálható.

Főbb hatóanyagai:

  • triterpénvázas szaponinok (legfontosabb az édes ízű glicirrizin, emellett likviricinsav, glabrolid, glicirretinsav származékok, uralszaponin A, B is található), flavonoidok és poliszacharidok (köztük immunmoduláns hatásúak is)

Főbb hatásai:

  • gyulladáscsökkentő, fekélyek képződését gátló és a gyógyulását elősegítő, köptető, immunstimuláns antivirális (herpes simplex és herpes zooster vírusokkal szemben)

Ajánlott napi adagja:

5–15 g gyökértörzs és tarackok vagy 200–800 mg glicirrizin illetve ezekkel egyenértékű kivonat (WHO-monográfia).

FIGYELEM:

  • májzsugorodás, magas vérnyomás és súlyos veseelégtelenség esetén, továbbá várandósoknak ellenjavallt az alkalmazása.


A glicirrizin nélküli édesgyökér- kivonat esetén mellékhatások nem
tapasztalhatók. A WHO monográfia által javasolt adagban a drogok és az azokkal egyenértékű készítmények 4–6 hétnél hosszabb ideig történő fogyasztása nem ajánlott.

Vissza az előző oldalra>>>

Forrás:

www.dxn.hu

Termékkatalógus