Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolat

Pintye Miklós és Pintyéné K. Elizabet

Tel: +36-20/9114-368 

       +36-70/3234-696

DXN kód: 310014705

Adatkezelés nyilvántartási sz: NAIH-62406/2013

Magunkról>>>

                                        

E-mail: gyarmatkave@gmail.com

4900 Fehérgyarmat, Tömöttvár

utca 39. szám

Üzenetet ide kattintva küldhet>>>

Termékkatalógus.Pdf>>>

Szavazás

Elégedett vagy a DXN termékekkel?

Szavazok

Paprikás hangulatban

2014.05.15.

Paprikás hangulatban

A paprika Közép- és Dél-Amerika trópusi tájain őshonos. Amerikából került át Európába, ahol rövid időn belül nagy területeken kezdték termeszteni.

Csicsai Zsolt írása

Ez a zöldség sok vizet és kevés kalóriát tartalmaz. Különösen gazdag C-vitaminban és A-provitaminban. A piros paprika háromszor, a zöld pedig kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Vízhajtó hatású, segíti az emésztést, és részt vesz a vérszegénység megelőzé-sében. A paprika egészségre gyakorolt jótékony hatása arányban van színének intenzitásával. A kemény zöldpaprika kevesebb aktív anyagot tartalmaz, mint a piros paprika, amely érettebb és ízesebb.


A zöldpaprika gazdag C-vitaminban, melynek szerepe van a kötőszöveti rostok egyik fontos alkotójának, a hidroxiprolinnak a kialakulásában, így a sejtek, a sejtfalak, az erek, és egyéb kötőszöveti állomány felépítésében fontos enzimek működéséhez szükséges. A népi orvoslás a zöldpaprika rendszeres fogyasztását skorbut megelőzésére, végtagízületi fájdalmak, vérsze-génység, étvágytalanság, fáradtság esetén ajánlják. A piros paprika és a pritamin paprika káli-umot, foszfort, kalciumot, valamint Béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz. Ezen anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen.

  • Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségéket, erősíti a látást. A paprikatermés ere-iben és a magokban kapszaicin halmozódik fel, amely égető érzést, könnyezést okoz fogyasztásakor. Ennek köszönheti a paprika a legnagyobb erényét, ami a fájdalomcsillapító hatásában rejlik.

  • Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása is van. Enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak.
  • Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul és könnyebben felszakad.
  • Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát. Megbetegedés esetén pedig izzasztó és torokfájást enyhítő tulajdonságai miatt ajánlott fogyasztani.

További előnye, hogy elűzi a fáradtságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a
vérnyomást.


Az erős paprika hatóanyaga


Az erős paprika hatóanyaga szelektív fájdalomcsillapítást idézhet elő. A kapszaicin egy fájdalomcsillapító molekulával együtt adva nem okoz kiesést a tapintásérzékelésben és a mozgatóidegek funkciójában sem. A hagyományos helyi érzéstelenítők (lokál anesztetikumok) azáltal fejtik ki a hatásukat, hogy a beadás helyén valamennyi idegrost mentén felfüggesztik az ingerületvezetést. Ennek tudható be, hogy a fájdalmasabb fogászati beavatkozások előtt alkalmazott lidokain (gyakori lokál anesztetikum) néhány óráig elhúzódó zsibbadást és arcizmaink petyhüdtségét okozza a kezelt oldalon.


Az előbbihez hasonlóan, az alsó testfélen végzett beavatkozásoknál – például sérvműtét, vagy szülés esetén- alkalmazott epiduralis érzéstelenítés (a gerincvelőből kilépő deréktájék ideggyökök szelektív blokádja) során alsó végtagjainkat nem érezzük, és nem vagyunk képesek mozgatni őket. A fájdalomcsillapítás szempontjából tehát az idegrendszer mozgató és tapintásérzékelő funkcióinak elmaradása mellékhatásnak tekinthető. A kapszaicint már korábban is alkalmazták a bőr idült fájdalommal járó érzékenységének enyhítésében, a kezelés számos betegnél kellemetlen égő érzést okozott az alkalmazás helyén.

A paprika segít kordában tartani az étvágyat

A paprikával való fűszerezés segíthet az étvágy csökkentésében és a kalóriák elégetésében, különösen olyan személyeknél, akik korábban ettek csípős ételeket- derítették ki.


Forrás: Life 4U magazin, 2012. június


A weboldal nem a DXN Europe Kft tulajdona.
© Copyright www.gyarmatkave.com 2014.
Az oldalon található képek, szövegek, hanganyagok további felhasználása kizárólag az oldal tulajdonosának írásos engedélyével lehetséges.


vissza