Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolat

Pintye Miklós és Pintyéné K. Elizabet

Tel: +36-20/9114-368 

       +36-70/3234-696

DXN kód: 310014705

Adatkezelés nyilvántartási sz: NAIH-62406/2013

Magunkról>>>

                                        

E-mail: gyarmatkave@gmail.com

4900 Fehérgyarmat, Tömöttvár

utca 39. szám

Üzenetet ide kattintva küldhet>>>

Termékkatalógus.Pdf>>>

Szavazás

Elégedett vagy a DXN termékekkel?

Szavazok

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

2014.04.03.

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető szabályokkal, hiszen ilyen esetekben perceken múlhat az ember élete.

Ha a szeme láttára valaki rosszul lesz, elveszti az eszméletét és nincs tapintható pulzusa, jó eséllyel szívinfarktust kapott. Ilyenkor azonnal hívja ki a mentőket, majd, ha elsősegélynyújtásban képzett, kezdje el újraéleszteni.

A legfontosabb dolog, amit meg tud tenni, hogy azonnal kezdje el a mellkasi nyomásokat, amivel vért pumpálhat az életfontos szervek, különösen a szív és az agy felé!
Ha nem ismeri az elsősegélynyújtás szabályait, akkor az orvosok azt javasolják, hogy hagyja ki a szájból szájba lélegeztetést, és csak a mellkasi kompressziót végezze el.
Fektesse a hátára a bajbajutottat, majd fejtsen ki erőteljes nyomást a beteg mellkasának közepére, úgy, hogy legalább 2 cm mélyen nyomja azt bentebb. Percenként 100 nyomást végezzen.

Ha Ön kerül bajba

Rosszullét, mellkasi fájdalom, izzadás, légszomj esetén azonnal hívja a mentőket!
Abban az esetben se késlekedjen, ha akár csak gyanítja, hogy szívinfarktusa van!
Ha az orvosa már felírt nitroglicerin (vagy más nitrát tartalmú) gyógyszert, akkor alkalmazza azt előírás szerint. Természetesen a rohamoldásra való készítményt kell alkalmazni, nem késleltetett felszívódású (retard) készítményt. Ha panaszai nem rendeződnek pár percen belül, valószínűleg infarktusa van, nem egyszerű anginája.
Ha nem tudja a mentőket elérni, akkor kérjen meg valakit, hogy vigye el kocsival a legközelebbi kórházba.
Csak a legvégső esetben üljön Ön a volán mögé! Ha egyedül indul el a kórházba, akkor veszélyezteti önmagát és másokat is, mivel az állapota hirtelen rosszabbodhat.

Mellkasi fájdalom


A mellkasi fájdalomnak számos oka lehet, ugyanakkor ezek mindegyike - akár szív eredetű, akár nem szív eredetű betegség áll a háttérben - érdemes az orvosi kivizsgálásra.

Angina és szívroham

Angina. A koszorúér-szűkületek miatt (más esetekben a koszorúér görcsös össze- húzódása miatt) kialakuló oxigénhiány okozta tünetegyüttes. A szívizomzat átmeneti működészavarát okozza, de infarktusba is átmehet. Az angina során a szívizomzat még nem károsodik maradandóan.
Infarktus. Az infarktus vagy szívroham a szívizomzat - a koszorúerek beszűkülése miatt kialakuló - olyan súlyos vérkeringési zavara, ami a szívizomzat maradandó károsodásához, elhalásához vezet. Az elhalt terület - ha a beteg túléli az életveszélyes állapotot - hegszövetté alakul, ami már nem vesz részt többé a szív összehúzódásában.

(WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus)
Forrás: www.webbeteg.hu


Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg a facebookon, a twitteren, Google Pluszon, vagy küldd el egy ismerősödnek! pl: a lap alján

                                                                      


A weboldal nem a DXN Europe Kft tulajdona.© Copyright www.gyarmatkave.com 2014.Az oldalon található képek, szövegek, hanganyagok további felhasználása kizárólag az oldal tulajdonosának írásos engedélyével lehetséges.
vissza