Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolat

Pintye Miklós és Pintyéné K. Elizabet

Tel: +36-20/9114-368 

       +36-70/3234-696

DXN kód: 310014705

Adatkezelés nyilvántartási sz: NAIH-62406/2013

Magunkról>>>

                                        

E-mail: gyarmatkave@gmail.com

4900 Fehérgyarmat, Tömöttvár

utca 39. szám

Üzenetet ide kattintva küldhet>>>

Termékkatalógus.Pdf>>>

Szavazás

Elégedett vagy a DXN termékekkel?

Szavazok

Hogyan tudunk jó vérnyomást mérni?

2014.07.29.

Hogyan tudunk jó vérnyomást mérni?

Nem mindegy, hogy miként méri a vérnyomását!

Főleg a normális vérnyomásúak szoktak megdöbbenni, amikor egyszer csak extrém értékeket mér valaki náluk. Mi ennek az oka? Egyáltalán hogyan, mikor és hol kell vérnyomást mérni?

Nem mindegy az idő


A vérnyomás természetesen ingadozik a nap folyamán, követve a szervezet igényeit. Alvás közben alacsonyabb, ébredés előtt elkezd emelkedni, a munkahelyen vagy stresszhelyzetben akár extrém magasra is felmehet, estére pedig - szerencsés esettben - újra lejjebb megy, hogy könnyítse az elalvást.

Épp ezért ahhoz, hogy hiteles képet kapjunk valaki vérnyomásáról, rendszeresen ugyanabban a napszakban kell mérnünk.


Még annak is, akinek eddig normális volt a vérnyomása, időnként ajánlatos kérnie egy vérnyomásmérést, mert ez a betegség csendesen, alattomosan alakul ki, tehát nem lehet arra várni, hogy "majd akkor méretem, ha valami rosszat érzek".

Ha valakinél magasabb (tehát 140/90-es érték körüli vagy annál is magasabb) vérnyomást mértek, akkor néhány napig minden nap kétszer (esetleg háromszor) kellene ellenőrizni a vérnyomását. Reggel és este mindenképp, de nagyon jó, ha délben is rá tudunk szánni erre pár percet. A legjobb, ha felkelés után, (gyógyszerszedés esetén a tabletták bevétele előtt) nézzük meg először az értékeket, majd délután 5-6 óra körül újra. Ha lehet tudni, hogy milyen napszakban a legmagasabb a vérnyomás, akkor azt az időszakot is érdemes állandóan ellenőrizni. A kapott adatokat írjuk fel, vérnyomásnaplót kaphat a háziorvosánál, de akár online is vezetheti nálunk.

Ha a magas vérnyomás miatt gyógyszert írt fel az orvos, akkor is nagyon fontos, hogy 1-2 hétig minden nap ellenőrizzük az értékeket és erről vezessük a vérnyomásnaplót. Így tudja majd ugyanis az orvos, hogy jól sikerült-e beállítani a vérnyomáscsökkentő(ke)t. Ezután már elég csak hetente 1-2 alkalommal ellenőrizni a vérnyomást.

Zavaró tényezők


Ha az ember munka közben, "kutyafuttában" mér vérnyomást anélkül, hogy megpihenne néhány percre, akkor valószínűleg magasabb értékeket fognak mérni nála. Vérnyomásmérés előtt tehát kicsit le kell lassítani, pihenni kellene - nyugodt körülmények között. Orvosok azt ajánlják, hogy 5-10 percet üldögéljünk, mielőtt nekiállunk a mérésnek. Vannak, akiknek stresszhelyzetet jelent a "fehér köpeny" is, náluk az orvos látványa miatt is felszökhet a vérnyomás. A legjobb (ám kétségtelenül legdrágább módszer), ha saját vérnyomásmérőt vesz magának (vagy a családjának) az ember, és akkor nem idegeskedik, hogy mikor kerül már sorra a rendelőben.

Emelkedhet a vérnyomás nemcsak stresszhelyzetben és izgalom hatására, de dohányzás és alkohol fogyasztása után is! Ezért nem érdemes ilyen szituációkban mérni a vérnyomást, hagyni kell megnyugodni a szervezetet. Ha 1-2 órával a stressz, dohányzás, alkoholfogyasztás után is magas a vérnyomás, akkor az viszont hipertóniára utalhat.


A helyes vérnyomásmérés


Vérnyomásunk fekvő helyzetben a legalacsonyabb, ha felülünk, akkor kissé magasabb értéket mérhetünk, állva pedig még 1-2 Hgmm-t emelkedik.

Fontos a kar helyzete is: ha lógatjuk, akkor a vérünkre gravitáció miatt magasabb értéket kapunk. Ha karunkat magasba emelnénk, akkor alacsonyabb lenne az érték. Ezért fontos, hogy a szív magasságában mérjünk. Néhány alkalommal érdemes egymás után mindkét karon elvégezni a mérést. Ha az így kapott adatok között 10 Hgmm-nél nagyobb a különbség, akkor keressük fel orvosunkat, mert ez betegség jele lehet.

Tartsa be tehát a következőket:

  • Tartson legalább 5 perc pihenőt mérés előtt.
  • Karját ne feszítse a mérés alatt, támassza meg úgy, hogy el tudjon lazulni a karizma.
  • Ha csuklón mér vérnyomást (ez egyébként pontatlanabb) akkor támassza ki úgy a karját, hogy a csuklója a szív magasságában legyen. Tegye fel úgy egy dobozra, vagy könyvre, hogy ilyen magasan legyen a csuklója anélkül, hogy meg kellene feszítenie ehhez a karját.
  • Lélegezzen normálisan, le lassabban, ne mélyebben.
  • Mérés alatt semmiképp ne beszéljen, és ne is mozogjon.
  • Az ujjait se mozgassa.
  • Mérést ne sportolás vagy cipekedés, intenzív házimunka után végezze.
  • Vérnyomásmérésre legalkalmasabb időpont ébredés után, és este 6 óra körül.
  • Mindig ugyanazon a karon végezze a mérést.

Szerző: Kéky Kira
Forrás:
HáziPatika.com

A weboldal nem a DXN Europe Kft tulajdona.
© Copyright www.gyarmatkave.com 2014.
Az oldalon található képek, szövegek, hanganyagok további felhasználása kizárólag az oldal tulajdonosának írásos engedélyével lehetséges.
vissza